
RAGBİ ANTİ DOPİNG
15 Mart 2021, Pazartesi2021 yılı Ragbi Anti Doping Kuralları Yayınlandı!
Ragbi Anti-Doping Kuralları için => ragbi-anti-doping-kuralları
YÖNETMELİK 21
DÜNYA RUGBY DOPİNGLE MÜCADELE KURALLARI
GİRİŞ VE İLKELER
(i) Önsöz
Bu Dopingle Mücadele Kuralları, World Rugby'nin Kurallar kapsamındaki sorumluluklarına uygun olarak düzenlenir ve World Rugby'nin sporda dopingi ortadan kaldırmaya yönelik çabaların sürdürülmesini amaçlar.
Bu Dopingle Mücadele Kuralları, hangi sporun hangi koşullar altında yapılacağını düzenleyen spor kurallarıdır. Küresel ve uyumlu bir ortamda anti-doping ilkelerini uygulamayı hedefler. Ceza ve medeni kanunlardan farklıdırlar ve herhangi bir ulusal gerekliliklere ve yasal standartlara tabidir veya bunlarla sınırlı ceza veya hukuk davalarında uygulanabilir. Gerçekleri ve bir yasayı gözden geçirirken, tüm mahkemeler, hakem heyetleri ve diğer yargılama organları, Dopingle Mücadele Kurallarının farklı doğasının farkında olmalı ve buna saygı duymalıdır. Bu kurallar, dünya çapında geniş bir paydaş yelpazesinin korunması ve sporda adil olunmasını sağlamak için neyin gerekli olduğuna dair fikir birliğini temsil eder.
(ii) Dünya Ragbi Dopingle Mücadele için Temel Gerekçeler ve Kurallar
Anti-doping programları, sporun özünde değerli olanı korumaya çalışır. Bu içsel değer genellikle "sporun ruhu" olarak anılır. Bu, olimpizmin özü, ragbinin değerleri, her bir kişinin doğal yeteneklerinin mükemmelliği demektir. Tüm bunlar, ragbiyi doğru ve adaletli oynamak içindir. Sporun ruhu, aynı zamanda insan ruhunun, bedeninin yansımasıdır ve şu değerler ragbinin değerlerine yansır:
• Dürüstlük
• Saygı
• Dayanışma
• Tutku
• Disiplin
Doping, temelde sporun ruhuna ve Rugby'nin değerlerine aykırıdır.
World Rugby, Haziran 2004'te Dünya Anti-Doping Yasasını (“Kod”) kabul etti. Tüm İmza Sahipleri tarafından Kuralların uluslararası incelemesi, yeni bir Dünya Anti-Doping Kodu 2015, “1 Ocak 2015” tarihinde, yürürlükte olarak kabul edilmiştir.
Kod'un tüm hükümleri özü itibariyle zorunludur. Zorunlu hükümler ve Kuralların ilkeleri benimsenmiş ve Dünya Rugby Yönetmeliği 21 ile revize edilmiştir.
(iii) Dopingle Mücadele Kurallarının Kapsamı
Anti-Doping Kuralları, World Rugby ve tüm Üye Birlikleri ve Federasyonları kapsar. Devamında da Oyuncular, Oyuncu Destek Personeli ve her biri üyeliğinin bir şartı sayılan diğer kişiler, akreditasyon ve / veya oyuna herhangi bir sıfatla katılan kişileri içerir. Dopingle Mücadele Kurallarını uygulamak için World Rugby otoritesine ve duruşmanın yargı yetkisine başvurmuş olmak, davaları dinlemek ve belirlemek için Yönetmelik 21.8 ve 21.13'te belirtilen panelleri ve Dopingle Mücadele Kuralları kapsamında yapılan aşağıdaki başvuruları içermesi gerekmektedir:
a) herhangi bir birliğe/federasyona üye olan tüm Oyuncular ve Oyuncu Destek Personeli veya herhangi bir Üye Birliğin (Kulüpler, Takımlar, yerel federasyonlar dahil) sınırlama olmaksızın tüm Ulusal Düzey dahil Oyuncuları ve Uluslararası Düzeydeki Oyuncuları;
b) bu kapasiteye katılan tüm Oyuncular ve Oyuncu Destek Personeli Düzenlenen, toplanan, yetkilendirilen Etkinlikler, Yarışmalar ve diğer faaliyetler veya World Rugby veya herhangi bir Üye Birliği veya Federasyonu tarafından tanınan herhangi bir Üye Birliğin veya Federasyonun herhangi bir üyesi veya bağlı kuruluşu (tüm Kulüpler, Takımlar, yerel birlikler, dernekler veya ligler dahil) ve
c) başka herhangi bir Oyuncu veya Oyuncu Destek Personeli veya diğer Kişiler tarafından akreditasyon, tescil veya diğer sözleşmeye dayalı düzenlemelerden dolayı World Rugby'nin veya herhangi bir üyenin yargı yetkisine tabidir. Birlik veya Federasyon veya herhangi bir üye veya bağlı kuruluşun herhangi bir Üye Birliği (tüm Kulüpler, Takımlar, yerel birlikler, dopingle mücadele amacıyla dernekler veya ligler).
Yukarıda belirtilen genel oyuncu havuzunda, Dopingle Mücadele Kurallarına uyarsanız, aşağıdaki Oyuncular şu şekilde kabul edilecektir:
Anti-Doping Kurallarının amaçları doğrultusunda Uluslararası Düzeydeki Oyuncular ve bu nedenle Uluslararası Düzey için geçerli olan Dopingle Mücadele Kurallarındaki özel hükümler Oyuncular (Test ile ilgili olarak ve ayrıca TAKİ'ler ile ilgili olarak, nerede olduğu bilgisi, sonuç yönetimi ve temyiz) bu tür Oyuncular için geçerli olacaktır: Uluslararası Düzey Oyuncular, World Rugby tarafından Kayıtlı olarak belirlenen Oyunculardır.
YÖNETMELİK 21. DOPİNGLE MÜCADELE
21.1 DOPİNGİN TANIMI
Doping, anti-doping kurallarından Yönetmelik 21.2.1'den Yönetmelik 21.2.10 ile belirtilen ifadelerden bir veya daha fazlasının meydana gelmesi olarak tanımlanır.
21.2 DOPİNGLE MÜCADELE KURAL İHLALLERİ
Yönetmelik 21.2'nin amacı, koşulları ve anti-doping kural ihlalleri oluşturan davranışlardır. Dopingle ilgili duruşmalar davalar, bunlardan birinin veya birkaçının belirli kurallar ihlal edilmesiyle ortaya çıkar.
Oyuncular veya diğer kişiler bir anti-doping kural ihlali oluşturan ve Yasaklılar Listesine dahil edilmiş olan madde ve yöntemlerin ne olduğunu bilmekten sorumlu olacaktır
Aşağıdakiler dopingle mücadele kural ihlallerini oluşturur:
21.2.1 Yasaklı bir Maddenin veya Metabolitlerinin veya İşaretleyicilerinin Oyuncu Örneği
21.2.1.1 Herhangi bir yasaklı maddenin oyuncuların vücuduna girmemesi oyuncunun sorumluluğundadır.
Buna göre kasıt, kusur, ihmal veya bilerek oyuncu tarafından kullanım, bir Yönetmelik -21.2.1- (Mevcudiyet) uyarınca anti-doping kural ihlalidir. [Yorum 1'e Bakın]
21.2.1.2 Yönetmelik 21.2.1 uyarınca bir anti-doping kural ihlali için yeterli kanıt, aşağıdakilerden herhangi biri tarafından belirlenir:
Yasaklı bir maddenin varlığı veya oyuncunun bir örneğindeki metabolitleri veya işaretçileri, Oyuncunun B Örneğinin analizinden feragat eder ve B Örneği analiz edilmez; veya, Oyuncunun B Örneğinin analiz edildiği ve Oyuncunun B Örneği, Yasaklı Maddenin veya onun Oyuncunun A Örneğinde bulunan metabolitler veya İşaretleyiciler veya B oyuncusunun örneği iki şişeye bölünür ve ikincinin analizi yasaklı maddenin varlığını veya ilk şişede bulunan metabolitler veya belirteçler olduğunu doğrular. [Yorum 2'ye Bakın]
21.2.1.3 Kantitatif eşik değeri olan maddeler hariç Yasaklılar Listesinde özel olarak tanımlanmış, herhangi bir miktarın varlığı bir oyuncunun örneğindeki yasaklı bir madde veya metabolitleri veya işaretçileri anti-doping kural ihlali teşkil eder.
21.2.1.4 Kural 21.2.1'in (Varlık) genel kuralına bir istisna olarak, Yasaklı Liste veya Uluslararası Standartlar, endojen olarak üretilebilen yasaklı maddelerin değerlendirilmesi için özel kriterler oluşturabilir.
21.2.2 Bir Oyuncu Tarafından Yasaklı bir Maddenin Kullanımı veya Yasaklanmış bir Yöntem [Yorum 3'e Bakın]
21.2.2.1 Vücudunda yasaklı madde bulunmadığından ve yasaklı bir yöntem kullanılmadığından emin olmak her oyuncunun kişisel görevidir.
Buna göre niyet, kusur, ihmal veya bilmenin oyuncu tarafında kullanımı, yasaklı bir maddenin veya yasaklı bir maddenin kullanımına yönelik bir anti-poping kuralı ihlali oluşturmak için gösterilmelidir.
21.2.2.2 Yasaklanmış Bir Ürünün Kullanımının veya Kullanılmaya Teşebbüs Edilmesinin Başarısı veya Başarısızlığı
Madde veya Yasaklı Yöntem önemli değildir. Yasaklı madde veya yasaklı yöntem kullanılmış veya kullanılmaya çalışılmışsa, Anti-doping kural ihlali işlenmesinde kullanılır. [Yorum 4'e Bakın]
21.2.3 Örnek Alımından Kaçınma, Reddetme veya Başarısız Olma
Örnek toplamadan kaçınma veya zorlayıcı bir gerekçe olmaksızın reddetme veya yetkili olarak bildirimden sonra numune alımına gönderilmemesi Anti-Doping Kurallarına aykırıdır. [Yorum 5'e Bakın]
21.2.4 Nerede Olduğu Problemi
Kaçırılan üç testin ve / veya dosyalama hatalarının herhangi bir kombinasyonu, on iki aylık period içinde Uluslararası Test ve Araştırma Standardı’nda kayıtlı test havuzunda kaydedilir.
21.2.5 Doping Kontrolünün herhangi bir bölümünde, Doping Kontrol sürecini bozan davranışlar Yasaklı Yöntemlerin tanımına dahil edilecektir. Onaysız müdahale, sınırlama olmaksızın, kasıtlı olarak müdahale veya girişimde bulunmayı, bir Doping Kontrol görevlisine müdahale ederek sahtekarlık yapmayı içerecektir. [Yorum 6'ya Bakın]
21.2.6 Yasaklı Madde veya Yasaklı Yönteme Sahip Olma
21.2.6.1 Müsabaka içerisindeki herhangi bir Yasaklı Maddeyi veya herhangi bir Yasaklı Yöntemi veya müsabaka dışındaki bir oyuncunun sahip olması yasaklanmış herhangi bir Yasaklı Madde veya Yasaklı Yönteme sahip olunduğu kanıtlamadıkça Müsabaka Dışı tedavi amaçlı kullanım muafiyeti ("TAKİ") geçerlidir. (Yönetmelik 21.4.4 veya diğer kabul edilebilir gerekçeler uyarınca.)
21.2.6.2 Müsabaka içerisindeki herhangi bir Oyuncu Destek Kişisinin herhangi bir yasaklı yöntem veya maddeye sahip olması ya da müsabaka dışında, herhangi bir Oyuncu Destek Kişisinin kullanımı yasaklanmış herhangi bir yasaklı yöntem veya maddeye sahip olması Oyuncu, Müsabaka veya antrenman Mülkiyetin, bir kişiye verilen TAKİ ile tutarlı olduğunu tespit eder. Yönetmelik 21.4.4 veya diğer kabul edilebilir maddeler uyarınca oyuncu meşrulaştırılabilir. [Yorum 7 ve Yorum 8'e bakın]
21.2.7 Yasaklanmış herhangi bir Madde veya Yasaklanmış Yöntemin Ticareti
21.2.8 Müsabaka içinde bir oyuncu idaresinin herhangi bir yasaklı maddeyi veya yasaklı yöntemi kullanması veya müsabaka dışında bir oyuncu idaresinin herhangi bir yasaklı madde veya herhangi bir yasaklı yöntem kullanması yasaktır.
21.2.9 Karmaşıklık
Yardım etmek, cesaretlendirmek, yataklık etmek, komplo kurmak, örtbas etmek veya herhangi bir anti-doping kural ihlalini içeren diğer tür kasıtlı suç ortaklığı, başka bir kişi tarafından, Anti-doping kuralı ihlaline teşebbüs veya 21.10.12.1 sayılı Yönetmeliğin ihlaline teşebbüs sayılır.
21.2.10 Yasaklı İlişkilendirme
Bir oyuncu veya Anti-Doping Organizasyon yetkisine tabi başka bir kişi tarafından profesyonel veya sporla ilgili herhangi bir sıfatla ilişkilendirilen kişi:
21.2.10.1 Bir Dopingle Mücadele Kuruluşunun yetkisine tabi ise, uygunsuz bir hizmet veriyorsa; veya
21.2.10.2 Bu kişi için geçerli bir Dopingle Mücadele Kuruluşunun yetkisine tabi değilse ve Kanuna göre mahkum edildiyse veya disiplin cezası verildiyse ya da mesleki takibata girecek olan bir davranışta bulunduysa; anti-doping kurallarının ihlali anlamına gelir. Bu kişinin diskalifiye edici statüsü, Suçlu, profesyonel veya suçludan altı yıldan uzun süredir yürürlükte disiplin kararı veya cezanın süresi, disiplin veya ceza mesleki yaptırım; veya
21.2.10.3 Yönetmelikte tanımlanan bir kişi için paravan veya aracı olarak hizmet veriyorsa; (21.2.10.1 veya 21.2.10.2.)
Bu hükmün geçerli olması için, oyuncu veya diğer kişi daha önce bir Dopingle Mücadele tarafından yazılı olarak beyan edilmiş olmalıdır. Oyuncu veya diğer kişi üzerinde yargı yetkisine sahip kuruluş veya WADA, Oyuncu Destek Kişisinin diskalifiye etme durumunu ve potansiyelini, yasaklanmış ilişkilendirmenin sonucunu ve oyuncu veya diğer kişi ile ilişkilendirmeyi makul bir şekilde önleyebilir. Dopingle Mücadele Kuruluşu, aynı zamanda, Oyuncu Destek Personeline tavsiyede bulunmak için makul çabayı gösterecektir. Oyuncuya veya Oyuncunun Desteklediği diğer kişiye bildirim konusu için kişi, 15 gün içinde Anti-Doping Kuruluşu'na gelebilir. (21.17 sayılı Yönetmeliğe bakılmaksızın, bu Yönetmelik, Oyuncu Destek Kişisinin diskalifiye edici davranışı Yönetmelikte belirtilen yürürlük 21.20.7’de belirtilen tarihinden önce gerçekleştiğinde bile geçerlidir.)
Yükümlülük, oyuncuya veya diğer kişiye ait olacaktır. 21.2.10.1 veya 21.2.10.2 Yönetmeliğinde tanımlanan Oyuncu Destek Personeli ile ilişki, profesyonel veya sporla ilgili bir kapasitede değildir.
Oyuncu Destek Personelinin farkında olan Anti-Doping Kuruluşları, Yönetmelik 21.2.10.1, 21.2.10.2 veya 21.2.10.3'te açıklanan kriterleri karşılar bu bilgileri WADA'ya sunacaktır. [Yorum 9'a Bakın]
21.3 DOPİNGİN KANITLANMASI
21.3.1 İspat Yükümlülükleri ve Standartları
World Rugby, Anti-doping kural ihlali için gereklilikleri oluşturma yükümlülüğüne sahip olacaktır. İspat standartlarında, World Rugby, anti-doping kural ihlali oluşturan sporcular için yapılan iddianın ciddiyeti göz önünde bulundurularak duruşma heyetinin memnuniyeti. Her durumda bu ispat standardı bir olasılık dengesinden daha büyüktür. Dopingle Mücadele Kurallarının yükünü oyuncuya veya bir varsayımı çürütmek veya belirli gerçekleri tespit etmek için bir anti-poping kural ihlali yaptığı iddia edilen diğer kişiye ilişkin kanıt veya
şartların ispat standardı bir olasılık dengesi ile olacaktır.[Yorum 10'a Bakın]
21.3.2 Gerçekleri ve Varsayımları Tespit Etme Yöntemleri
Anti-doping kural ihlalleri ile ilgili gerçekler herhangi biri tarafından tespit edilebilir. Aşağıda doping vakalarında uygulanabilir ispat kuralları yer almaktadır: [11. Yoruma Bakın]
21.3.2.1 Daha sonra WADA tarafından onaylanan analitik yöntemler veya karar limitleri,
ilgili bilimsel topluluk içinde akran değerlendirmesi konusunun bilimsel olarak geçerli olduğu varsayılır. Bu bilimsel varsayımı çürütmek isteyen oyuncu veya diğer kişi, böyle bir itirazın emsal bir koşulu olarak, önce WADA mücadelesini ve bunun temelinin farkına varması gerekir. CAS tek başına WADA'yı bu tür bir zorluk hakkında bilgilendirebilir. WADA’nın isteği üzerine, CAS paneli, itirazın değerlendirilmesinde yardımcı olması için uygun bir bilimsel uzman atayacaktır. 10 gün içinde WADA’nın bu tür bir bildirimi alması ve WADA’nın CAS dosyasını almış olması, WADA ayrıca bir taraf olarak müdahale etme, amicus curiae görünme veya bu tür işlemlere başka şekilde kanıt sunma hakkına sahip olacaktır.
21.3.2.2 WADA tarafından akredite edilmiş laboratuarlar ve onaylı diğer laboratuarlar, Laboratuarlar için Uluslararası Standartlar uyarınca WADA'nın örnek analizlerini gözetim altında tuttuğu varsayılmaktadır. Oyuncu veya diğer kişi bu varsayımı “Uluslararası Standarttan ayrılmak olumsuz analitik bulguya neden olabilecek laboratuvarlar oluşturuldu şeklinde çürütebilir. Oyuncu veya diğer kişi öncekini reddederse Laboratuvarlar için Uluslararası Standarttan bir sapma olduğunu göstererek önceki Olumsuz Analitik Bulgu’yu reddederse, o zaman World Rugby, böyle bir ayrılmanın Olumsuz Analitik Bulguya neden olmadığını göstermekle yükümlüdür. [Yorum 12'ye Bakın]
21.3.2.3 Diğer herhangi bir Uluslararası Standarttan veya diğer anti-doping kurallarından ayrılmak veya Dopingle Mücadele Kurallarında belirtilen Olumsuz bir Analitik Bulguya veya diğer anti-doping kural ihlaline neden olursa, bu tür kanıt veya sonuçları geçersiz kılmayacaktır.
Oyuncu veya diğer kişi başka bir Uluslararası Standarttan veya başka bir anti-doping kuralından veya politikasından, makul olarak bir anti-doping'e neden olabilecek bir sapma belirlerse, Olumsuz Analitik Bulguya veya diğer anti-dopinglere dayalı kural ihlali yaparsa, World Rugby bunu tespit etme yükümlülüğüne sahip olacaktır.
21.3.2.4 Bir mahkeme veya profesyonel disiplin kararı ile tespit edilen gerçekler beklemede olan bir davanın konusu olmayan yetkili yargı mahkemesi, oyuncuya veya diğer kişiye karşı reddedilemez bir kanıt olacaktır. Oyuncu veya diğer kişi, kararın doğal adalet ilkelerini ihlal ettiğini tespit etmedikçe, kararın bu gerçeklerle ilgili olduğu saptanacaktır.
21.3.2.5 Bir anti-doping kural ihlali ile ilgili bir duruşmadaki duruşma paneli, oyuncuya veya diğer kişiye olumsuz bir sonuç çıkarabilir. Oyuncunun veya Duruşmadan makul bir süre önce yapılan bir talepten sonra diğer kişinin duruşmaya katılmayı reddetmesi durumunda (şahsen veya duruşma panelinin yönlendirdiği şekilde telefonla) işitme panelinden veya World Rugby'den.gelen soruları cevaplaması gerekmektedir.
21.4 YASAKLANAN LİSTE
21.4.1 Yasaklılar Listesinin Dahil Edilmesi
Bu Dopingle Mücadele Kuralları, Yasaklılar Listesini içerir.
Kurallar 4.1. Maddesinde açıklandığı şekilde, WADA tarafından yayımlanmış ve revize edilmiştir. [Yorum 13'e Bakın]
Her Federasyon, mevcut Yasaklılar Listesinin üyeleri ve kurucuları tarafından kullanılabilir olmasından sorumludur. Yürürlükteki Yasaklılar Listesi WADA'nın www.wada-ama.org adresindeki web sitesinde mevcuttur ve Dopingle Mücadele Kuralları Program 2’yi içerir. Herhangi bir uyuşmazlık durumunda, WADA web sitesinde İngilizce olarak görünen Yasaklı Liste geçerli olacaktır.
21.4.2 Yasaklı Liste Üzerinde Tanımlanan Yasaklı Maddeler ve Yasaklı Yöntemler
21.4.2.1 Yasaklı Maddeler ve Yasaklı Yöntemler
Yasaklı Listede aksi belirtilmedikçe, Yasaklılar Listesi ve revizyonlar, World Rugby veya Üye Birlikleri tarafından başka bir işlem yapılmasına gerek kalmadan WADA tarafından yayınlanmasından üç ay sonra Dopingle Mücadele Kuralları kapsamında yürürlüğe girecektir. Başka bir formalite olmaksızın, yürürlüğe girdikleri tarihten itibaren tüm oyuncular ve diğer kişiler Yasaklılar Listesi'ne ve bu listedeki herhangi bir revizyona tabi olacaktır. Oyuncuların ve diğer kişilerin Yasaklılar Listesi'nin en güncel sürümünü takip etmek kendi sorumluluklarındadır.
21.4.2.2 Tanımlanmış Maddeler
21.10 sayılı Yönetmeliğin uygulanması amacıyla, tümü Yasaklanmış Maddelerde yer alan anabolik ajanların ve hormonların ve bu şekilde tanımlanan antagonistler ve modülatörler maddeleri hariç maddeler, Tanımlanmış Maddeler olacaktır. Belirtilen Maddeler kategorisi Yasaklı Yöntemleri içermeyecektir. [14. Yoruma Bakın]
21.4.3 WADA’nın Yasaklılar Listesini Belirlemesi
WADA’nın Yasaklı Maddeler ve Yasaklı Metodlar konusundaki belirlemesi Yasaklılar Listesine dahil edilecektir. Yasaklılar Listesindeki maddelerin kategorilere göre sınıflandırılan ve her zaman veya yalnızca müsabaka içinde yasaklanan bir madde kullanılamaz. Madde veya yöntemin bir performansı artırma potansiyeline sahip olmadığı, bir sağlık riskinin olmadığı veya spor ruhunu çiğnemediği doğrulanmalıdır.
21.4.4 Tedavi Amaçlı Kullanım İstisnaları ("TAKİ'ler")
21.4.4.1 Yasaklı Madde veya Yasaklı Yöntemin kullanımını gerektiren belgelenmiş bir tıbbi durumu olan oyuncular önce bir TAKİ almalıdır.
TAKİ'ler için Uluslararası Standart, Çizelge 3 (a) ve Dünya Rugby TAKİ başvuru formları, AntiDoping Kurallarının Çizelge 3 (b) maddesinde belirtilmiştir.
21.4.4.2 Kayıtlı Test Havuzuna World Rugby tarafından dahil edilen oyuncular veya diğer Oyuncular herhangi bir Uluslararası Maç, Uluslararası Maç Serileri veya Uluslararası Müsabakalara katılmadan önce World Rugby tarafından düzenlenen turnuva (Kural 21.5.3.3'te belirtildiği gibi) önceden World Rugby’nin TAKİ Komitesinden Uluslararası Standardın 7. Maddesi uyarınca, herhangi bir mevcut TAKİ sertifikasının bir nüshası ile TAKİ Komitesi ve gözden geçirilmesi için başvuru ile (21.4.5 sayılı Yönetmelik uyarınca (Karşılıklı Tanıma)) TAKİ almalıdır.
World Rugby tarafından verilen TAKİ'ler, Oyuncu Birliği aracılığıyla ve Uluslararası Düzeydeki Oyunculardan WADA'ya hususlarıyla ilgili olarak oyuncuya yazılı olarak bildirilecektir. TAKİ talepleri yönetmeliğin Çizelge 3 (a) maddesinde belirtildiği üzere, TAKİ'ler için Uluslararası Standartlar uyarınca, Dünya Rugby TAKİ Komitesi tarafından değerlendirilecektir.
21.4.4.3 Teste tabi diğer oyuncular, NADO'larından bir TAKİ almalıdır. TAKİ talepleri, yönetmeliğin Çizelge 3 (a) maddesinde belirtildiği üzere,TAKİ'ler için Uluslararası Standartlar uyarınca değerlendirilecektir. [15. Yoruma Bakın] [16. Yoruma Bakın]
21.4.4.4 World Rugby, TAKİ Komitesine bir doktor paneli atayacaktır. World Rugby’nin TAKİ talebini alması üzerine, World Rugby Başkanı TAKİ Komitesi, World Rugby TAKİ'nin bir veya daha fazla üyesini atayacaktır. Komitenin (Başkan da dahil olabilir) bu tür bir talebi dikkate alması üzerine, Dünya Rugby TAKİ Komitesi üyesi / üyeleri, söz konusu talebi Uluslararası TAKİ Standartlarına göre derhal değerlendirecek ve bu talep üzerine, World Rugby'nin nihai kararı olacak bir karar verecektir. World Rugby TAKİ Komitesi Başkanı, Dünya Rugby TAKİ Komitesine katılmaları için uzmanlar atanmasını TAKİ'yi değerlendirmek amacıyla gerekli görülmüştür.
21.4.4.5 Kayıtlı Test Havuzu ve Test Havuzundaki oyuncular TAKİ için World Rugby’e başvurmalıdır. Oyuncu, World Rugby'nin bir Uluslararası Maç, Uluslararası Maçlar Dizisi ve / veya Uluslararası Müsabakalara katılımından (acil durumlar dışında) en geç 30 gün önce World Rugby tarafından düzenlenen 21.5.3.3 Yönetmeliğinde belirtildiği gibi bilgi vermelidir.
21.4.4.6 Kayıtlı Test Havuzu ve Test Havuzundaki bulunmayan oyuncular, TAKİ için World Rugby’e başvurmalıdır. Oyuncu, World Rugby'nin bir Uluslararası Maç, Uluslararası Maçlar Dizisi ve / veya Uluslararası Müsabakalara katılımından (acil durumlar dışında) en geç 30 gün önce World Rugby tarafından düzenlenen 21.5.3.3 Yönetmeliğinde belirtildiği gibi bilgi vermelidir. [17. Yoruma Bakın]
21.4.4.7 WADA, bir oyuncunun talebi üzerine, Kayıtlı Test Havuzunda yer alan ulusal düzeydeki oyuncuya herhangi bir TAKİ'nin verilmesi veya reddedilmesini denetler. Eğer WADA, bir TAKİ'nin verilmesi veya reddedilmesinin uygun olmadığına karar verir o tarihte yürürlükte olan TAKİ'ler için Uluslararası Standart ile WADA bu kararı tersine çevirebilir. TAKİ'lere ilişkin kararlara Yönetmelik 21.4.7'de belirtildiği şekilde itiraz edilebilir. [Yorum 18'e Bakın]
21.4.4.8 Yasaklı bir Maddenin veya Metabolitlerinin veya Belirteçlerinin Varlığı (Yönetmelik 21.2.1), Yasaklı bir Maddenin veya Yasaklanmış Yöntem (Yönetmelik 21.2.2), Yasaklı Birine Sahip Olma Madde veya Yasaklanmış Yöntem (Yönetmelik 21.2.6) veya İdare Yasaklı bir Maddenin veya Yasaklı Yöntemin (Yönetmelik 21.2.8) geçerli bir Uluslararası TAKİ Standardına göre düzenlenen TAKİ, anti-doping kural ihlali olarak kabul edildi.
21.4.5 TAKİ'lerin Karşılıklı Tanınması
Kural 21.5.3.3'te listelenen Turnuvalarda yarışan ve Kayıtlı Test Havuzunda bulunan veya Test Havuzunun üyesi olan ve başka bir Anti Doping Kuruluşu tarafından TAKİ verilen herhangi bir uluslararası düzeydeki oyuncu, güncel ve geçerli olan Komite başvurusunun bir kopyasını ve onay belgesini World Rugby TAKİ Komitesi’ne sunmalıdır. Bu, zaman çizelgelerine uygun olarak sunulmalıdır Düzenlemeler 21.4.4.5 ve 21.4.4.6'da belirtilmiştir. Yönetmelik 21.4.4.2'ye göre, Madde 4.4. ve 7. Maddesinde belirtilen hükümlerine uygun olarak TAKİ'ler için Uluslararası Standart, World Rugby TAKİ Komitesinin onayına tabidir. World Rugby, World Rugby TAKİ Komitesine sunulan tüm TAKİ onaylarını inceleme ve temyiz etme hakkına sahiptir. World Rugby, TAKİ kararlarını veya bu tür kararların belirli kategorilerini TAKİ'ler için Uluslararası Standart.Madde 7.1 (a) uyarınca uygun gördüğü takdirde Anti-Doping'in bir listesini yayınlayabilir.
21.4.6 TAKİ'nin Süresinin Dolması, İptali, Geri Çekilmesi veya İptali
21.4.6.1 Anti-Doping Kurallarına göre verilen TAKİ: (a) Otomatik olarak, verildiği herhangi bir sürenin sonunda, başka bir bildirim veya başka bir formalite ihtiyacı olmadan geçerliliğini yitirecektir; (b) Oyuncu, TAKİ'nin verilmesi üzerine TAKİ Komitesi tarafından empoze edilen herhangi bir gereksinime veya koşula uymaz ise iptal edilebilir (c) TAKİ verilmesi için kriterler aslında karşılanmamışsa ve bu TAKİ Komitesi tarafından sonradan tespit edilirse geri çekilebilir veya (d) WADA tarafından veya temyiz /itiraz üzerine yapılan inceleme tersine çevrilebilir.
21.4.6.2 Böyle bir durumda Oyuncu, Yasaklı Maddenin Kullanımına bağlı olarak herhangi bir sonuca tabi olmayacaktır veya TAKİ'nin geçerlilik süresinin sona ermesi, iptali, geri çekilmesi yürürlük tarihinden önce TAKİ uyarınca söz konusu Yasaklı Yöntem. Müteakip Olumsuzlar Yönetmeliği 21.7.2 uyarınca gözden geçirme Analitik Bulgu, böyle bir bulgunun Yasaklı Madde veya Yasaklı Yöntemin Kullanımı ile tutarlı bu tarihten önce, herhangi bir anti-doping kural ihlali yapılmayacaktır.
21.4.7 TAKİ Kararlarının İncelenmesi ve İtirazları
21.4.7.1 WADA, World Rugby'nin, Oyuncu veya oyuncu’nun NADO’su tarafından WADA'ya atıfta bulunulan NADO tarafından verilen bir TAKİ'yi tanımama kararını gözden geçirecektir. Buna ek olarak, WADA, World Rugby'nin Oyuncunun NADO'su tarafından WADA'ya atıfta bulunulan bir TAKİ verme kararını gözden geçirecektir. WADA, herhangi bir diğer TAKİ kararını herhangi bir zamanda gözden geçirebilir. İncelenen TAKİ kararı Uluslararası TAKİ Standartlarında belirtilen kriterleri karşılıyorsa, WADA buna müdahale etmeyecektir. TAKİ kararı bunları karşılamazsa, WADA bunu tersine çevirecektir.
21.4.7.2 WADA'nın bir TAKİ'nin verilmesini veya reddini tersine çeviren kararları, TAKİ'yi veren veya reddeden Oyuncu, World Rugby veya NADO tarafından yalnızca CAS'a temyiz başvurusunda bulunmuşsa, TAKİ'leri reddetme kararları WADA tarafından tersine çevrilir, CAS ve diğer Oyuncular tarafından Federasyonların kendi ülkesinde kurulan tayin edilmiş TAKİ temyiz merciine Uluslararası Düzeydeki Oyuncular tarafından temyiz edilebilir. Federasyonların kendi ülkesinde böyle bir kuruluş bulunmadığında, Uluslararası Düzeyde Olmayan Oyuncular, WADA’ya başvurabilir. Tayin edilen TAKİ temyiz merciisi, bir TAKİ'yi reddetme kararını bozarsa, bu karara WADA tarafından CAS'a itiraz edilebilir. World Rugby, bir federasyon veya NADO tarafından bir başarısızlık, TAKİ'nin verilmesi veya tanınması için uygun şekilde sunulmuş bir başvuru veya TAKİ kararının incelenmesi, başvurunun reddi olarak kabul edilecektir.
21.4.8 Besin Takviyeleri ve İlaçlar
21.4.8.1 Oyuncular tarafından besin takviyelerinin kullanılması bir risktir. Birçok ülkede düzenlemeler ya yoktur ya da takviyelerin imalatı ve etiketlenmesi doğası gereği sınırlıdır. Bu, Dopingle Mücadele Kuralları altında, yasaklanmış olan, beyan edilmemiş madde içeren bir eke yol açabilir. Besin takviyeleri düzenlenmemiş olabilir veya kontamine olabilir veya çapraz kontaminasyona maruz kalabilir ya da ürün etiketinde listelenen tüm içerik maddelerine sahip olmayabilir. Oyunculara besin takviyelerinin kullanımı konusunda son derece dikkatli olmaları tavsiye edilir.
21.4.8.2 Yasaklılar Listesindeki maddelerin çoğu tek başına veya ilaçlar veya takviyeler içindeki bir karışımın parçası olarak doktor reçeteli veya reçetesiz temin edilebilir. Herhangi bir oyuncu, uygulanan tedavinin uygunluğundan, kendisi tarafından alınan ilaçlar veya besin takviyelerinden endişe duyarsa; doktorundan veya diğer ilgili makamlardan uygun olup olmadığına dair açıklama istemelidir. Bu tür ilaçları veya takviyeleri kullanmadan önce tedavisi yasaktır. Şüpheye mahal vermemek için, anti-doping kural ihlali yapılmadığından emin olmak adına; buradaki hiçbir şey oyuncunun sorumluluğunu yerine getirmeyecektir.
21.5 TEST VE ARAŞTIRMALAR
21.5.1 Test ve Soruşturmaların Amacı
Test ve araştırmalar sadece anti-doping için yapılacaktır. Dopingle Mücadele Kurallarının Çizelge 1'deki Kontrol Prosed